Zoektocht van een ondernemer

Een zonnig terras op het strand van Bloemendaal aan Zee. Vroeg in het voorjaar 2016 was het, maar het zonnetje was al lekker warm. Ik zat in dat zonnetje en beantwoordde vragen van de jongens van 365 Dagen Succesvol, over geluk. Ik weet niet eens meer wat de vragen waren en ook mijn antwoorden niet, maar ik weet wel dat ik daar mijn beslissing nam. De beslissing om weer voor mezelf te beginnen, mijn goede baan op te zeggen en hup. Ik was overspannen en was naar huis gestuurd door de bedrijfsarts. Ik voelde me een loser eerlijk gezegd. Voor de tweede keer zat ik thuis, over de kop gewerkt. De eerste keer was een paar jaar eerder en toen kon ik maandenlang helemaal niets. Nu kon ik wel nog wat uit mijn handen krijgen, maar dat sloeg niet echt ergens op. Helder denken lukte ook niet goed. Maar deze gedachte was helder en ik werd blij.

Mijn zoektocht begonZoektocht van een ondernemer

Mijn geliefde stond meer dan achter mijn plan. Ze moedigde me aan ontslag te nemen. Eerste hobbels genomen. Daarna krabbelde ik snel op en na een paar maanden kon ik beginnen. Het opbouwen van mijn bedrijf moest gedegen en snel gebeuren, vond ik. Mijn spaargeld zou snel op zijn en dan moesten we van één salaris leven. Dat moest niet te lang duren. Ik had dus een plan. Onderweg op mijn zoektocht, tot nu toe, heb ik een aantal dingen geleerd, die ik je graag meegeef. Ik licht ze in dit blog toe:

  1. Volg voor het opzetten van je eigen bedrijf een online programma van een businesscoach
  2. Laat je daarbij niet te veel sturen door een strak format, zodat je te geforceerd bezig bent je plannen in te passen in iets dat niet van jezelf is
  3. Doe de dingen die je moeiteloos afgaan, die je als kind al graag deed en het succes komt vanzelf
  4. Geef het universum een seintje, dan gaat het voor je werken
  5. Ondernemen is flexibel blijven

 

  1. Volg een online programma van een businesscoach

Businesscoaches zijn populair. Ondernemen, voor jezelf beginnen ook, en als Facebook mooie gratis webinars op je afvuurt met titels als “Snel meer klanten” en “Geld verdienen zonder te werken”, dan kan het geen kwaad om eens te kijken of dat iets is, toch? Ik raad het iedereen aan die een bedrijf gaat opzetten: het volgen van een online programma bij een businesscoach. Het werkte voor mij heel goed. Je wordt door alle stappen geleid die horen bij het bouwen van je bedrijf. Van het uitwerken van een verdienmodel tot het vullen van je website en het formuleren van je marketingteksten. Bovendien doe je zo’n programma tegelijkertijd met andere deelnemers en deel je je ervaringen. Bij mij zorgde het programma van Ninke van der Leck voor focus en snelheid. Maar het had ook een keerzijde.

  1. Laat je niet te veel sturen door een strak format

Het online programma dat ik volgde, ging uit van ondernemen vanuit een ideaal, waarbij je mensen helpt van pijn naar perspectief. Mijn oorspronkelijke idee was “ik zoek een mooie locatie en ga daar mooie dingen organiseren. Die locatie wordt een boot.” De pijn-naar-perspectief-kwestie en het formuleren van mijn ideale-klant-die-ik-helemaal-begrijp, zorgde ervoor dat ik boottochten ging organiseren voor moeders die net als ik alles met 300% inzet willen doen en daardoor omvallen. Maar wacht even: van “gewoon leuke dingen organiseren op een boot voor iedereen die daar zin in heeft” naar “boottochten om moeders van pijn naar perspectief te loodsen”? En wacht even: “oh daar moet ik coach voor zijn, dus dan doe ik snel een coachopleiding”? Ik liet me zo strak leiden door een format, dat ik vergat bij mezelf te blijven. Terwijl dat juist is wat mijn businesscoach het hardst predikt:

  1. Doe de dingen die je moeiteloos afgaan en het succes komt vanzelf

“Doe wat je moeiteloos doet, wat je als kind al met liefde en met ogen dicht deed, en bouw daar je bedrijf omheen. Dan komt het succes bijna vanzelf. ” Dit zegt mijn businesscoach Ninke van der Leck. Terwijl ik moeders probeerde te overtuigen met mij op de boot te stappen, en ik daar klaar stond met mijn perspectief voor hun pijn, gebeurde er iets wonderlijks. “Ik heb je teksten op je website gelezen, doe je dat ook voor anderen, dat schrijven?” Mijn blog De dag dat ik papa werd, werd opgepikt door een tijdschrift en zorgde voor duizenden extra bezoekers op mijn website. “Kun je mij advies geven over het schrijven van goede blogs?”, “wij kunnen geen schrijfopdrachten meer aannemen, mogen we onze klanten doorsturen naar jou?”. Tot de meest recente vraag “een uitgever ziet een boek in mijn idee, maar ik ben geen schrijver, kun jij het niet schrijven?”.

Het gebeurde alsnog

Ik negeerde de belangrijkste les “bouw je bedrijf om jouw unieke bedrevenheid tot het succes vanzelf komt”. Nu gebeurde het alsnog. Coachen doe ik met veel enthousiasme en liefde, maar het is nieuw voor me en moeiteloos gaat het echt nog niet. Schrijven doe ik vanaf mijn eerste woordjes op papier heeeeel erg graag. En inderdaad, moeiteloos. Schrijftips, cursussen, en doen-doen-doen gaan het natuurlijk beter maken, ik sta nog maar aan het begin. Maar toch moeiteloos. Zonder reclame te maken rolde ik van de ene opdracht in de andere. Dat brengt me meteen bij het volgende punt:

  1. Geef het universum een seintje. Dan gaat het voor je werken

Spiritualiteit heb ik in mijn puberteit afgezworen. Inmiddels kom ik daar een beetje van terug. In ieder geval geloof ik inmiddels graag in grapjes van het universum. Ninke van der Leck: “Het helpt om uit te spreken wat je wilt bereiken. Je geeft daarmee het universum eigenlijk een teken, en dan treedt de zogeheten law of attraction in werking.” Ze raadt aan om het boek The Secret van Rhonda Byrne hierover te lezen. Ik weet nog niet of ik dat ga doen en ik heb me nog niet verdiept in bovengenoemde law, maar ik heb gezien dat internet er vol mee staat. Ik weet wel dat sinds ik hardop zeg dat ik wil schrijven, er leuke dingen gebeuren.

Grapjes van het universum

Ik raak aan de praat met iemand in een café waar ik zit te werken, doordat er een briefje uit mijn tas valt dat hij opraapt. We blijken veel raakvlakken te hebben en hij blijkt een goede vriend te hebben die me vanuit zijn expertise kan helpen met het artikel dat ik op dat moment schrijf. Die goede vriend helpt me inderdaad heel goed en andersom kan ik hem helpen door te schrijven over zijn ideeën in blogs die ik dan weer voor een andere opdrachtgever schrijf. Met de briefjesopraper werk ik nu ook samen. Ik vind het leuk om dit inderdaad als grapjes van het universum te zien, laat ze maar komen die grapjes!

  1. Ondernemen is flexibel blijven

De belangrijkste les die ik onderweg geleerd heb, is dat ondernemen is flexibel te zijn in de zoektocht naar wat wel en niet werkt. Dat ik coach ben geworden is niet helemaal onzinnig: ik ben altijd bezig met wat anderen beweegt en ik heb nog altijd spijt dat ik tegen alle verwachtingen in geen psychologie ben gaan studeren. Coaching kan ik blijven aanbieden naast het schrijven. Maar ik ben heel blij met de flow waarin ik nu zit met de schrijfopdrachten en ik ga lekker door in die sneltrein. Dit is wat ik zeker wil meegeven: zorg dat je in zo’n flow terecht komt. Wees niet bang om je bedrijf een wending te geven om die flow te bereiken. Dan voelt werken inderdaad niet als werken!

 

 

 

Geen reacties

Sorry, het reactieformulier is gesloten